Wat is Ayurveda?

Ayurveda is een zeer complete therapeutische wetenschap afkomstig uit India, die daar al meer dan 5000 jaar beoefend wordt. Daarnaast is Ayurveda ook een filosofie die aanwijzingen geeft voor een harmonieuze manier van leven. Het begrip 'Ayurveda' komt uit het Sanskriet en is een combinatie van 'Ayur' wat leven betekent en 'Veda' wat wetenschap of kennis betekent.

Het volgen van de richtlijnen van de Ayurveda heeft zelfontdekking als doel. Hierbij worden de individuele behoeften van ieder mens als uitgangspunt genomen. De Ayurveda beschouwt een persoon als een geheel en richt zich op het in evenwicht brengen van de persoon en het creëren van harmonie. De Ayurvedische wetenschap laat zien dat er een duidelijke connectie bestaat tussen alle elementen van het lichaam, waaronder de huid, en de verschillende vitale processen die zich in het lichaam afspelen: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Aan de hand van het observeren van de natuur werd door de grote wijzen uit de Himalaya het concept van de vijf basiselementen ontwikkeld en uitgewerkt in de Ayurveda. Vanuit deze wetenschap komt het concept van de drie dosha’s voort: Vata, Pitta en Kapha.

Huidtype volgens Ayurveda

 

VATA (beweging)

Lucht en Ether

Mooie dunne zachte huid met veel mimiek en fijne poriën, licht of olijf van kleur.  Een onevenwichtige Vatahuid is arm aan talg en vocht, is vaak droog en ziet er flets en mat uit. Er ontstaan in dit type huid snel expressielijntjes, de huid jeukt vaak en kan er craquelé uit zien. De Vatahuid heeft veel zorg en voeding nodig om er mooi en jeugdig uit te blijven zien.

 

PITTA (stofwisseling)

Vuur en Water

Een heldere, goed doorbloede huid met een gemiddelde huiddikte en een normale huidglans, middelgrote poriën en sproetjes. Een onevenwichtige Pittahuid is gevoelig en gestrest, kan last hebben van een verminderde lipidebarrière  en oppervlakkige pukkeltjes, huiduitslag, roodheid, couperose en pigmentplekjes. De Pittahuid heeft halfvolle producten nodig die de huid kalmeren en de lipidebarrière van de huid ondersteunen.

 

KAPHA (structuur)

Aarde en Water

Een zeer zachte, dikkere huid met minder mimiek, wat grotere poriën en meer huidglans. Een Kaphahuid blijft langer jeugdig. Een onevenwichtige Kaphahuid heeft neiging te vet te worden en kan last hebben van verwijde poriën, acne en een overmatige huidglans, en kan bleek en slecht doorbloed zijn. De Kaphahuid heeft magere producten nodig die het vochtgehalte herstellen en de huidfunctie stimuleren.